niedziela, 20 października 2013

Niedziela w kuchni




Witajcie Kochani;)

Dziś taki spontaniczny post z przepisem na domowy chleb.
Wychodzi zawsze i można go modyfikować według własnego uznania. Ja często zmieniam rodzaje mąki, ziaren a cukier zastępuję miodem lub syropem klonowym.
Ale dziś podaję przepis podstawowy na chleb:
500g mąki
14g drożdży suchych
1 łyż cukru
1 łyż soli
4łyż otrębów
2 szkl ciepłej wody

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut. Suche produkty łączymy i dodajemy wodę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy robotem i odstawiamy na godzinę aby wyrosło. Przekładam do formy wysmarowanej tłuszczem i mąką i pozostawiam na kolejne pól godz aby wyrosło. Piekarnik ustawiam na 180 st i chleb piekę około 45 min.
Prawda że proste? :)
Życzę Wam spokojnego wieczoru i aby Wasze domy równie pięknie pachniały chlebem jak nasz  dzisiaj;)
Laurentino

26 komentarzy:

  1. Świetny przepis, mam ochotę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej pojemności masz szklankę ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuję bo ja swój robię na zakwasie 5 dniowym - DZIĘKI ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Prawie czuję jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I przepis i chlebek prezentuje się pysznie.
    Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  6. proste proste wiem z własnego doświadczenia:D śliczny chlebek i piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne zdjęcia, zakochałam się w "przepisowej" desce:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też piekę chlebek, mam podobny przepis, tylko od roku robię go w maszynie do chleba. Wczoraj piekłam bagietki francuskie. Masz rację dla samego zapachu w domu warto. pozdrawiam cieplutko
    aga

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo jak cudownie pachnie;) Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie ma to jak chleb własnej roboty !

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam.... muszę wrócić do pieczenia chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super! Ale powiem ci szczerze, bardziej zaciekawiła mnie twoja kuchnia :) Obecnie remontuję własną i też myślę o czerni i bieli :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ty już upiekłaś a ja dzisiaj nastawiam zaczyn, czyli jutro pieczenie.
    Pyszniasty chlebek

    OdpowiedzUsuń
  14. Bede dzis piekla ten chlebek, ale prosze powiedz czy po upieczeniu wyciagnac go od razu z piekarnika czy zostawic aby wystygl? otworzyc piekarnik czy nie? dziekuje bardzo za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj;)
      Chleb zawsze wyjmuję po upieczeniu. Wyjmuję z foremki i stawiam na kratce do odparowania i wystygnięcia.
      Pochwal się jak Ci wyjdzie;)

      Usuń
  15. Świeżo upieczonym chlebem pachnie aż tutaj, sprzęt agd bardzo w moim guście, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam chleb:-) miałam chyba z 2 lata przerwy w pieczeniu chleba. brat z mężem i dzieckiem zjedli w parę minut cały. zniknął szybciej niż blacha ciasta:-p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze:-) fajnie ze dalas znac :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...