Witajcie Kochani;)
Dziś taki spontaniczny post z przepisem na domowy chleb.
Wychodzi
zawsze i można go modyfikować według własnego uznania. Ja często
zmieniam rodzaje mąki, ziaren a cukier zastępuję miodem lub syropem
klonowym.
Ale dziś podaję przepis podstawowy na chleb:
500g mąki
14g drożdży suchych
1 łyż cukru
1 łyż soli
4łyż otrębów
2 szkl ciepłej wody
Drożdże
mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut. Suche produkty
łączymy i dodajemy wodę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy robotem i
odstawiamy na godzinę aby wyrosło. Przekładam do formy wysmarowanej
tłuszczem i mąką i pozostawiam na kolejne pól godz aby wyrosło.
Piekarnik ustawiam na 180 st i chleb piekę około 45 min.
Prawda że proste? :)
Życzę Wam spokojnego wieczoru i aby Wasze domy równie pięknie pachniały chlebem jak nasz dzisiaj;)
Laurentino
Świetny przepis, mam ochotę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam;)
UsuńZapach tu wyczułam :))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńJakiej pojemności masz szklankę ? ;)
OdpowiedzUsuń250ml :-)
UsuńSpróbuję bo ja swój robię na zakwasie 5 dniowym - DZIĘKI ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Prawie czuję jego zapach :)
OdpowiedzUsuńI przepis i chlebek prezentuje się pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam M.
proste proste wiem z własnego doświadczenia:D śliczny chlebek i piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia, zakochałam się w "przepisowej" desce:)
OdpowiedzUsuńkocham "swojski" chlebek :)
OdpowiedzUsuńja też piekę chlebek, mam podobny przepis, tylko od roku robię go w maszynie do chleba. Wczoraj piekłam bagietki francuskie. Masz rację dla samego zapachu w domu warto. pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńaga
Ooo jak cudownie pachnie;) Dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak chleb własnej roboty !
OdpowiedzUsuńmniam.... muszę wrócić do pieczenia chleba :)
OdpowiedzUsuńzachęcający :)!
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek mmmmm
OdpowiedzUsuńAż tu pachnie,pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSuper! Ale powiem ci szczerze, bardziej zaciekawiła mnie twoja kuchnia :) Obecnie remontuję własną i też myślę o czerni i bieli :)
OdpowiedzUsuńTy już upiekłaś a ja dzisiaj nastawiam zaczyn, czyli jutro pieczenie.
OdpowiedzUsuńPyszniasty chlebek
Bede dzis piekla ten chlebek, ale prosze powiedz czy po upieczeniu wyciagnac go od razu z piekarnika czy zostawic aby wystygl? otworzyc piekarnik czy nie? dziekuje bardzo za przepis:)
OdpowiedzUsuńWitaj;)
UsuńChleb zawsze wyjmuję po upieczeniu. Wyjmuję z foremki i stawiam na kratce do odparowania i wystygnięcia.
Pochwal się jak Ci wyjdzie;)
Świeżo upieczonym chlebem pachnie aż tutaj, sprzęt agd bardzo w moim guście, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńzrobiłam chleb:-) miałam chyba z 2 lata przerwy w pieczeniu chleba. brat z mężem i dzieckiem zjedli w parę minut cały. zniknął szybciej niż blacha ciasta:-p
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze:-) fajnie ze dalas znac :-)
Usuń